Dagens i-landsproblem

... Strömavbrott!

Det märks verkligen hur handikappade vi är när strömmen går. Hela samhället avstannar!

Strömmen försvann vid 11. Längesen det var så tyst och stilla i min lägenhet som det blev just då. Nåja, jag skulle ju ändå gå och handla, så det kanske var lika bra. Strömmen kanske skulle vara tillbaka när jag kom hem igen.

Gick in på badrummet för att sminka bort de värsta skavankerna, man vill ju inte skrämma ihjäl folk när man går ut. Trycker på lysknappen. Javisst ja, strömavbrott!

Tog med mig kam, borste och smink och fixade till mig i hallen, i ljuset från fönstret. Sedan tog jag plånboken och gick ut. Stängde dörren, och det blev bäcksvart. Tog en bra stund innan jag hittade nyckelhålet i dörren så jag kunde låsa. Sen var det det där med att hitta trappen i mörkret. Helst utan att trilla ner för den..

Hade lite tur ändå, en granne kom ner från våningen ovanför med en ficklampa i handen, så jag kunde gå i hans ljus neråt. Vilken tur! Hade nog inte gått att ta sig ner annars. Funderade på om jag själv hade nån ficklampa. Kom fram till att jag har en pannlampa, men vet inte om det fanns batterier i den... Och det hade nog sett lite kul ut om jag gick runt med en pannlampa på huvudet mitt på blanka dan...

På väg ner möter vi två personer. Den ena har en tändare att lysa sig uppåt med, den andre lyser med sin mobil. Båda muttrar om mörkret. På bottenplan sitter en man på sitsen på sin rullator. Utan ström (hiss) kommer han varken upp eller ner, så där sitter han.

Väl ute ser jag att det inte bara är mitt hus som är mörkt, utan alla runtomkring också. Hmm. Det var värst.

Åker iväg till Maxi. Det står inte många bilar där. Ajaj, är det strömavbrott här med? Japp.

I dörren står en stackars Maxi-kille i bara skjortan och talar om för folk att tyvärr går det inte att handla just nu, för det är strömavbrott. Bara på den lilla stunden jag går fram för att höra vad han säger hinner fem olika sällskap fråga "så vi får inte gå in nu då?" och killen svarar att "nej, tyvärr, ingenting fungerar just nu, vi fick t.om. köra ut dem som var här och handlade när strömmen försvann." Lagom när han svarat kommer en ny fram och ställer samma fråga. Även frågorna om hur länge det kommer ta och varför det är strömavbrott dyker upp, som killen givetvis inte kan svara på.

Utanför systemet står en stor samling människor. Systempersonalen sätter upp skyltar om att det är stängt pga. strömavbrottet. Folk börjar diskutera om hur länge de ska stå där och vänta, några säger att det kan ta hela dagen, andra att "det måste ju släppa snart". Många står kvar. Vad annat ska de göra? Hör folk prata om att gå och äta eller fika, tills de kommer på att utan ström blir kaffet kallt och spisar/ugnar går inte igång. Så de står kvar. En dam påpekar hur hela samhället avstannar utan ström. Och det stämmer ju. Där står en stor samling människor rakt uppochner utan att göra nånting mitt på torget.

Jag tar bilen och åker till Hallsberg. Woho! Ström! =)

Går in på systemet i Hallsberg. Jag är inte ensam. Där inne träffar jag på flera Kumlabor.
- Ja, man kan ju inte riskera att bolaget stänger medan man står där och väntar på elen! Säger en.
- Jasså, du blev också drabbat av strömavbrottet? Säger en annan och ler.

En äldre man frågar kassörskan om det är något event på gång, eftersom det är så mycket folk på bolaget idag.
Kassörskan suckar och svarar att det är strömavbrott i Kumla, och att det är därför Hallsberg invaderats av Kumlingar.

Efter bolaget går jag in på ICA med min lista. Tänk vad mycket längre tid det tar att handla i en affär där man inte hittar! Och som inte har samma utbud. Jag ville ju ha färska bär. Det har dem inte i Hallsberg. Så det fick bli frysta. Givetvis låg dem i den sista frysen jag letade i.

Stod i en enormt lång kö och väntade. Förmodligen hade halva Kumla även invaderat Hallsbergs ICA...
Då slog det mig. TÄNK om elen inte är tillbaka när jag kommer hem? Tänk om den inte kommer tillbaka på flera timmar? Hur ska jag kunna dammsuga? Ska jag försöka sopa i mörkret? Och hur ska jag kunna diska? Har jag nån mat hemma som man inte behöver värma? Hur ska jag kunna duscha??? Jag ska ju ha gäster ikväll!

Hade vissa reservplaner och folk att ringa i nödfall, men jag behövde inte fundera så mycket. När jag kom tillbaka till Kumla var strömmen igång igen. En granne sa att strömmen varit borta i nästan 3 timmar. Stackars gubben på rullatorn...

"You never miss the water until it's gone" (Eller du saknar inte kon förrän båset är tomt, som det heter på Svenska) känns som ett uttryck som passar in bra här. Man är ju så van att saker och ting bara fungerar, först när strömmen försvinner en stund uppskattar man verkligen att kyl och frys faktiskt håller maten kall, att musiken spelar i högtalarna och att lamporna lyser när man behöver dem...

Nu ska här fixas och donas inför kvällen =)

RSS 2.0