Krakow

Det var ju några veckor sedan vi kom hem, men det har varit en hel del att tänka på senaste tiden, så det har inte hunnits med något inlägg förrän nu. Men bättre sent än aldrig som det så fint heter...
 
Jag är supernöjd med resan till Krakow. Staden var bättre än förväntat på många punkter! En riktigt mysig och fin medeltidsstad med en härlig atmosfär! Folket var trevliga och hjälpsamma, även när de inte kunde engelska (och vi tyvärr heller ingen Polska) gjorde de vad de kunde för att få fram budskapet. Maten var både god och billig, liksom drinkarna. Och shoppingen var också billig!
 
Vandrarhemmet vi bodde på översteg också våra förväntningar. Med tanke på att vi knappt betalat nått för resan (1200 var, med både flyg, incheckad väska, boende och frukost) hade vi inte räknat med att nått skulle ingå, och att servicen skulle vara knapphändig, men tji fick vi! Tjejerna som jobbade där var alla supertrevliga! Frågade vi efter ett bra matställe så ringade de in platsen på kartan, beskrev vägen och skrev de polska namnen på sidan så vi lätt skulle hitta rätt restaurang. När vi frågade om utflykter hade de ett samarbete med en researrangör, så både när vi skulle till Auschwitz-Birkenau och Saltgruvan bokade de in oss med dem. Då blev vi upphämtade i en minibuss med engelsktalande guide direkt i dörrn till vandrarhemmet! De hjälpte oss också att ringa ett företag för att fråga vad luftballongsturerna kostade, eftersom vi sett ballongen och gärna ville flyga vi också...
 
Förutom allt de hjälpte till med, så hade vi fri tillgång till tvättmaskin, internet, kyl, micro och ett samlingsrum.
 
Den första turen vi gjorde gick till Auschwitz-Birkenau. Det var med väldigt blandade känslor man gick och tittade där inne. Det var ibland svårt att ta till sig en del av de hemskheter som pågått där, trots att man hade hört om det förut. Att se alla skor och håret och väskorna som fanns där gjorde att man fick en klump i magen. Att dessa saker tillhört de som dött här, som gasats ihjäl till ingen nytta här... blev plötsligt väldigt mycket mer påtagligt. När vi gick in i ett block hängde fotografier på mängder av fångar där. Judar som precis anlänt till lägret. Judar som alla senare dog där. Det var nästan lite spöklikt i just den korridoren.
 
Guiden var väldigt duktig på att visa och berätta med inlevelse och känsla, och han visade allt ifrån sjuka straffmetoder till bäddarna fångarna sovit i. Toaletterna. Gaskammaren. Hängningsplatsen. Deathwall. Det var en väldigt intressant tur, men på vissa sätt också lite obehaglig. Att det verkligen har hänt här, och så nyligen... Sjukt!
 
Auschwitz-Birkenau var inte den enda tur vi gjorde. Vi var också till Saltgruvan. Den guiden var inte alls bra. Hon var tystlåten, sur, enformig och lät som att hon läste allt hon sa innantill. Inte ens när hon skämtade drog hon på mungiporna. Efter halva guidningen var det en dam i vår grupp som bad henne att vänta med att prata tills alla i gruppen hunnit fram, eftersom de var några som missat vad hon sagt på flera ställen. Guiden blev då ordentligt grinig och svarade; "It's impossible! I ALWAYS wait!" och sen vände hon på klacken och gick. Så vad hon egentligen skulle ha sagt vid det stoppet fick vi inte veta. Men det gjorde det samma. Gruvturen var väldigt långdragen, och informationen för den som inte är superintresserad av saltsten var ganska liten, även om vissa saker såklart var intressanta. Det som var sevärt var kyrkan längst in i gruvan. Oerhört vackert!
 
Vi tog också ett antal promenader i gamla stan. Vi tittade på slottet och katedralen, på de judiska kvarteren och stora torget. Och så köpte vi såklart souvenirer!
 
Sista dagen hade vi tänkt åka till en nationalpark och vandra lite. Men det blev inte så. Istället åkte vi till Zoo, och jag tror nog att det var betydligt roligare! På eftermiddan fick vi dessutom vår efterlängtade ballongfärd!
 
        
   
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0